Tilan historiaa


Mistä Koivunalhon luomutila on saanut nimensä? 

Maatilan nimi on usein eri kuin siellä asuvien ihmisten sukunimi. Myös tilojen ja ihmisten tarinat liittyvät vain harvoin tiiviisti toisiinsa kun tarkastelujaksoa pidennetään yli sukupolvien. 

Tällä Koivunalhon tilalla asui 1920 -luvulla ihmisiä, joiden sukunimi oli myös Koivunalho ja joiden mukaan tilakin todennäköisesti sai nimensä. Tässä samassa talossa, jossa me tällä hetkellä saamme asua, asuivat myös Niilo ja Lauri Koivunalho. He molemmat harrastivat kestävyysjuoksua ja heistä Niilo saavutti eniten menestystä. On vaikeaa kuvitella silloisia harjoitusolosuhteita ja välineitä. Ja kuitenkin, tämän päivän tulostasoon verrattuna, kuinka huippuaikoja he saavuttivat kilpailuissa. 

Niilo eteni juoksijaurallaan aina Suomen mestariksi vuonna 1925 voittamalla 1500 metrin kilpailun Viipurissa pidetyissä Kalevan kisoissa ajalla 4.03,1 Tämän henkilökohtaisen saavutuksen lisäksi Niilo oli Turun Urheiluliiton viestijoukkueessa mukana parantamassa 4 x 1500 metrin viestin maailmanennätystä peräti kaksi kertaa vuonna 1926. Juoksijalegenda Paavo Nurmi oli tämän viestijoukkueen ankkurina, jolle Niilo sai antaa viestikapulan viimeisessä vaihdossa. 

Tällainen pieni yksityiskohta historiasta juurruttaa meidät nykyiset Koivunalhon asukkaat omalla tavallaan tähän tilaan. Jokainen sukupolvi on omista lähtökohdistaan ja omilla tavoillaan vienyt asioita eteenpäin ja tehnyt työtä oman asuinseutunsa eteen. Nyt on meidän aikamme viljellä näitä Koivunalhon luomupeltoja. Yrittää pysyä kehityksessä mukana ja ideoida uusia asioita kunnes annamme viestikapulan seuraavalle sukupolvelle. Onnellisina siitä, että saamme olla maanviljelijöitä. Ja samalla muistaa, että Koivunalhon luomutila saa historian välityksellä hiuksen hienosti koskettaa myös suomalaisen urheilijalegendan tarinaa. 

Kuva Tarvas Kotiseutulehdestä N:o 1, 2009


Copyright (c)  2024, Kaikki oikeudet pidätetään.